تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی – ممکن شما نیز به فکر یک چک آپ کلی افتاده باشید و ندانید که سونوگرافی بهتر است یا ماموگرافی؟ یکی از چالش‌هایی که اغلب بانوان به هنگام مشاهده ناهنجاری‌‎هایی در پستان باهاش مواجه می‌شوند، چالش انجام سونوگرافی یا ماموگرافی است.

 

تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی

 

ماموگرافی چیست؟

ماموگرافی یک روش غربالگری هست که معمولا برای خانم های بالای 40 سال استفاده می شود. بجز افرادی که سابقه خانوادگی دارند که این افراد میتوانند از سن پایین تر ماموگرافی را شروع کنند. در افراد زیر 30 سال ماموگرافی خیلی کمک کننده نیست. در این موارد سونوگرافی بهتر هست. ماموگرافی و سونوگرافی را به نوعی میتوان مکمل هم دانست.

سونوگرافی چیست؟

سونوگرافی به روشی از تصویر برداری گفته می‌شود که از امواج فراصوت با فرکانس بالا استفاده می‌شود (به همین دلیل در دوران بارداری هم قابل انجام هست). اما در ماموگرافی به وسیله یک دستگاه وجود یا عدم وجود سرطان پستان به وسیله اشعه ایکس تشخیص داده می‌شود‌. این که شما به انجام ماموگرافی یا سونوگرافی نیاز داشته باشید رو پزشکتون باید تشخیص بده.

علاوه بر روش انجام سونوگرافی و ماموگرافی، تفاوت‌هایی در این دو روش انجام آزمایش وجود بافت سرطانی در سینه وجود دارد، روش انجام آزمایش ماموگرافی چون از اشعه ایکس در آن استفاده می‌شود، محدودیت تعداد بار انجام دارد، عموما انجام یک بار این آزمایش در هر سال خطری برای فرد به همراه نخواهد داشت. در مقابل آزمایش سونوگرافی است که یک روش بدون عارضه است.

 

تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی

 

پیشگیری از سرطان پستان با ماموگرافی

همان‌طور که فبلا اشاره کردیم، سونوگرافی دستگاهی برای تصویربردای از بافت‌ها و اندام‌های داخلی بدن هست. اگر احتمال وجود ناهنجاری در پستان وجود داشته باشد، با سونوگرافی نیز می‌توان برای چک آپ از پستان ها با دستگاه سونوگرافی تصویربرداری کرد اما ماموگرافی دستگاه تخصصی تصویربرداری از بافت پستان هست که در بانوان 40 سال به بالا استفاده می شود.

سرطان پستان یکی از شایع‌ترین سرطان‌های زنان در جوامع امروزی به شمار می‌رود. با بررسی اپیدمیولوژیک سرطان پستان می‌توان دریافت که میزان بروز این عارضه در زنان ایرانی در حال افزایش است. از همین‌رو تصویربرداری از بافت پستان زنان یک امر ضروری است. با کمک ماموگرافی به راحتی می‌توان هرگونه عارضه احتمالی موجود در بافت سینه‌ها را تشخیص داد. در این شیوه تصویربرداری، از اشعه ایکس با دوز پایین برای بررسی بافت سینه استفاده می‌شود.

با کمک این روش تخصصی تصویربرداری از پستان، می‌توان با تشخیص زودهنگام، از بروز غدد سرطانی پیشرفته جلوگیری کرد. ماموگرافی روشی برای تصویربرداری از سینه بانوانی است که هیچ علائمی از سرطان سینه را نشان نمی‌دهند.

 

تفاوت سونوگرافی و ماموگرافی

 

چرا سونوگرافی برای سینه‌هایی با تراکم بالا استفاده می شود؟

هدف اصلی ماموگرافی تشخیص زودهنگام سرطان پستان و جلوگیری از انتشار سلول‌های سرطانی به دیگر بافت‌های سالم بدن است. چرا که ماموگرافی امکان تشخیص توده‌های خیلی کوچک را نیز فراهم کرده است؛ بنابراین اگر بالای 40 سال سن دارید، سعی کنید سالی یک بار حتما ماموگرافی انجام دهید.

اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که انجام این آزمایش نیز مانند هر آزمایش دیگری ممکن است درصدی خطا داشته باشد؛ در این صورت انواع سونوگرافی به عنوان آزمایشی تکمیلی‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ماموگرافی معمولا در پستان هایی با تراکم پایین، نتیجه بهتری به همراه خواهد داشت. اما در برخی از بانوان که پستان های  متراکم و سرشار از غدد شیری دارند، پزشک قبل از ماموگرافی، سونوگرافی پستان را تجویز خواهد کرد. پس از آن در صورت مشاهده هرگونه عارضه احتمالی فرد باید ماموگرافی نیز انجام دهد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *