پولیپ رحم به رشد سلولی غیر طبیعی که در دیواره داخلی رحم و دهانه رحم (سرویکس) ایجاد می شود می گویند. معمولاً توده ای خوش خیم و غیر سرطانی هست، هر چند ممکن گاهی نیز سرطانی شود. اندازه پولیپ‌ها میتواند از چند میلیمتر تا چند سانتی متر متغیر باشد؛ و تعدادشون میتواند یک عدد و یا متعدد باشد.

ممکن است پولیپ ها پایه دار یا بدون پایه باشند. پولیپ های پایه دار از قاعده تخت بزرگشان توسط ساقه نازکی (پدیکل) به رحم وصل می شوند. درحالی که پولیپ های بدون پایه، با یک پایه صاف به دیواره رحم متصل می شوند. انواع پایه دار نسبت به بدون پایه شایع تر هستند.

 

پولیپ رحم

 

پولیپ رحم بیشتر در چه سنی اتفاق میافته؟

معمولاً در خانم هایی در حوالی دوران یائسگی هستند و یا پس از یائسگی به سر می برند رخ میدهد اما میتواند به دلیل تغییرات هورمونی در خانم‌های جوان تر هم ایجاد شود. علت ایجاد آن مشخص نیست اما تغییرات هورمونی میتواند عاملش باشد. ریسک فاکتورهای ایجاد پولیپ میتواند چاقی، فشار خون بالا، مصرف بعضی از داروها مثل داروهای استروژنی باشد.

 

علائم پولیپ رحم چی هست؟

نشانه ها و علائم عبارتند از:
خونریزی های نامنظم در دوران قاعدگی
خونریزی در بین دو دوره پریود
خونریزی خیلی شدید در دوران قاعدگی
خونریزی از واژن پس از یائسگی
ناباروری
پولیپ رحم ممکنه در بعضی از خانم‌ها با علائم خاصی همراه نباشد و یا صرفاً به صورت لکه بینی مشاهده شود.

 

پولیپ رحم

 

تفاوت پولیپ رحم با فیبروم رحم

بعضی ها ممکن است پولیپ های رحمی را با فیبروم رحم اشتباه بگیرند. این درحالی است که پولیپ های رحمی در بافت آندومتر ایجاد می شود ولی فیبروم رحم در قسمت بافت عضلانی رحم رشد می کند.

 

آیا پولیپ رحم خطرناک است؟

در جواب این سوال باید گفت که معمولا غیرسرطانی (خوش خیم) هستند، اگر چه بعضی از آن ها سرطانی‌اند یا می توانند سرطانی شوند. گاهی ممکن است باعث نازایی زنان می شوند و برداشتن آن ها توسط عمل جراحی باعث باردار شدن فرد می گردد. همچنین ممکن است باعث افزایش خطر سقط جنین در زنانی شود که توسط روش آی وی اف (IVF) یا لقاح خارج رحمی باردار شده اند.

 

پولیپ رحم

 

روش‌های تشخیص پولیپ رحم چی هست؟

سونوگرافی ترنس واژینال:

در این سونوگرافی یک پروب مخصوص سونوگرافی که سر آن باریک است از طریق واژن وارد رحم بیمار شده و از طریق ارسال امواج صوتی، تصاویری از ناحیه رحم و دهانه رحم ایجاد می کند.

سونوهیستروگرافی:

پزشک شما میتواند از این روش در حین سونوگرافی ترنس واژینال استفاده کند. در این آزمایش یک لوله نازک به نام کاتتر وارد واژن میشود و از طریق اون فضای رحم با سرم نمکی پر میشود. این کار به ایجاد تصاویر واضح تر از محیط رحم کمک می کند.

هیستروسکوپی:

در این روش، پزشک یک تلسکوپ نازک و قابل انعطاف رو از طریق واژن وارد رحم بیمار می کند و بادقت بیشتری بافت رحم بررسی میشود.

 

چطور از ایجاد پولیپ در رحم پیشگیری کنیم؟

هیچ راهی مطمئنی برای جلوگیری از ابتلا وجود ندارد. با این وجود موارد زیر امکان ابتلا را کم می کند. این موارد عبارتند از:

استفاده از لباس زیر پنبه ای

داشتن رابطه جنسی سالم

رعایت بهداشت فردی

انجام معاینات منظم لگن خاصره

انجام آزمایش پاپ اسمیر

 

پولیپ رحم

 

روش درمان پولیپ رحم چی هست؟

اگر علائمی نداشته باشد، ممکن است درمان لازم نباشد. اما اگر پولیپ باعث خونریزی شدید در هنگام قاعدگی و لکه بینی بین دو قاعدگی گردد و یا در صورت وجود احتمال بدخیم بودن، درمان ضروری می باشد. همچنین اگر پولیپ خطراتی از قبیل سقط جنین یا ناباروری ایجاد نماید، باید رفع شده و پولیپ برداشته شود. چنانچه پولیپ پس از یائسگی ایجاد شود باید پولیپکتومی انجام شود. انواع روش های درمان عبارتند از:
دارو درمانی
هیستروسکوپی
کورتاژ
هیسترکتومی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *